Beograd je grad umetnosti

Inspiracija za
uspeh. Ovde.

Ako pitate Beograđane, njihov grad – sa svim svojim manama – najlepši je na svetu. Možda nije sasvim tačno, ali istina je da Beograd pokreće i motiviše vekovima.

Singidunum je nastao pre više od 2.000 godina. Nebrojeno mnogo poznatih i nepoznatih umetnika je od tada ovde živelo i stvaralo – inspirisano Beogradom.

Danas smo mnoge od njih zaboravili. Mnoge smo i zanemarili. Ali to nimalo ne umanjuje njihov značaj. Kada prošetate Beogradom, možda ih se prisetite kada prolazite pored njihovih spomenika ili kuća u kojima su živeli.

Od Dositeja i Vuka, preko svestranog Đure Jakšića, oštrog Laze Lazarevića, pronicljivog Branislava Nušića pa do vanvremenskog Ive Andrića – i dalje prolazimo istim ulicama. Ivan Meštrović i Toma Rosandić zauvek su preoblikovali ne samo određene građevine, već i čitave lokalitete u Beogradu. Đorđe Jovanović je od zaborava otrgao tolike velikane koje i dalje “srećemo” u beogradskim parkovima.

Cile i Beba Marinković / umetnici

Kroz dom Jevrema Grujića prošlo je bezbroj umetnika, pisaca i pesnika, diplomata… i svi su ostavili trag koji je nekim narednim generacijama dao i ideju i hrabrost da ostvare svoje zamisli. Koliko često se setimo Nadežde i Rastka Petrovića ili Bete i Riste Vukanovića? Koliko dugo nismo čuli Mokranjca? Ali svi oni su i dalje tu, čine Beograd.

Da, vremena se menjaju, ali inspiracija ostaje. Odlazimo na neka drugačija mesta. Na nov način posmatramo prostor. I želimo i tražimo nove pristupe da ostvarimo isto – damo oblik svojoj ideji.

Sada za to imamo novo mesto. Gde pogled može da luta, ali da se zadrži i odmori na fantastičnom detalju. Gde susrećemo one koje poznajemo i vreme provodimo sadržajno, pokrećući ono najvrednije što u sebi imamo. Onu iskru koju negujemo i želimo da razvijemo.

Zato imamo Beograd na vodi. Nepresušni izvor inspiracije. Da napredujemo, rastemo i budemo najviše što možemo.