Beograd je grad zvezda

Ceo svet.
Ovde.

Beograd je nekada bio konačna destinacija, ne usputna stanica. Sada smo ponovo na mapi gradova koje morate da posetite.

Festivali su menjali svet. A FEST je zauvek promenio Beograd. Filmski festival koji će za nekoliko godina obeležiti pedesetogodišnjicu učinio je Beograd filmskom Mekom a vodeće svetske glumce našim redovnim gostima.

U vreme kada su mnogi svetski festivali praktično ostajali bez publike, u Beogradu su se karte čekale i po 10 sati. Već je prvi FEST imao preko 100.000 gledalaca.

Sve je započeo “M.A.S.H.” Roberta Altmana, a u narednim godinama groznica FEST-a kao da se proširila na čitav svet. Lista zvezda koje su nas posetile je ogromna: Forman, Mastrojani, Bertoluči, Džek Nikolson, De Niro, Kopola, Kirk Daglas, Đina Lolobriđida, Katrin Denev, De Sika, Polanski, Pekinpo… i tako u nedogled.

Jugoslav Pantelić / filmolog

Šta ih je toliko privuklo Beogradu da nikako nisu želeli da propuste da prisustvuju našem filmskom festivalu? Organizacija – da. Medijski prostor – svakako. Noćni život – apsolutno. Ali više od svega – odana i zahvalna publika. Jer Beograđani umeju da cene ono što imaju. Umeju da vide tuđu veličinu i da je poštuju.

FEST je učinio da se čitav region upiše u listu destinacija sa savršenim lokacijama i scenografijama, bez obzira na sadržaj scenarija. Beograd je pružao sve: i istoriju, i prirodu, i savremene prostore, i futurističke vizije. I svi su se ovde osećali kao kod kuće.

Danas smo ponovo spremni da ih ugostimo. Imamo čime da se pohvalimo, imamo šta da pokažemo, imamo toliko toga da ponudimo. Želimo da oživimo legendu i još jednom je učinimo svetskim čudom.

Imamo prostor dostojan zvezda. U Beogradu na vodi.
Sadržaj nam nikada nije ni nedostajao.