Beograd je predivan grad

Prirodna
lepota. Ovde.

Mnogo je razloga zašto je Beograd velik: kultura, istorija, predanja… Pre svega toga, tu je priroda. Odakle početi?

Kada upitate gde se Beograd nalazi, najčešće ćete dobiti odgovor: „Na ušću Save u Dunav.“ Upravo sa tog mesta je Beograd počeo da raste. Tu je smešten Kalemegdan – tvrđava i najveći beogradski park. Ma koliko puta da ste ovuda šetali, svaki put ćete primetiti nešto novo i drugačije. I uživaćete u pogledu.

Vidite Park prijateljstva kao na dlanu. Skoro da čujete cvrkut ptica na Velikom ratnom ostrvu. U daljini vidite obrise Zemunskog keja i prelaz za Lido. Osećate miris reke i svežinu koja dolazi sa obale.

Čitav ovaj deo vratiće vas u neke ranije epohe kada je vreme malo sporije teklo, a dan trajao za nijansu duže. I osetićete mir.

Ili krećete na drugu stranu. Ka Tašmajdanu i Manježu. Ka Pionirskom parku. Ka Botaničkoj bašti. Ka zelenilu koje je mudro smišljeno da odgovara gradu i pruži odmora taman koliko vam treba da predahnete u centru Beograda.

Tamara Bakić / prva dama naše mode

Odlazite dalje. Uranjate u zelenilo Hajd parka. Šetate među platanima. Nastavljate ka Topčideru i Košutnjaku. Prolazite stazama istorije. A onda – Avala. Divlja priroda na korak od metropole. Beograd na dlanu. I usred njega – reke.

Ada Ciganlija, Ada Međica, Ada Huja. Voda koja će vam vratiti energiju i u čijoj lepoti ćete uživati.

Sva ova mesta čine Beograd. Svako od njih je simbol. Povezana su nevidljivim nitima koje kao da se presecaju u jednoj tački. Onoj koja je najbolje mesto da započnete sa upoznavanjem prirodnih lepota Beograda. Onoj kojoj iznova možete da se vraćate. Bilo da Beograd obilazite peške, biciklom ili duže rute prelazite automobilom, krenite iz srca grada. Iz novog simbola koji spaja kosmopolitski pristup i snagu prirode.

Iz Beograda na vodi.