Kula Beograd zasijala u čast srpskih velikana iz Prvog svetskog rata

Kula Beograd zasijala u čast srpskih velikana iz Prvog svetskog rata

Povodom 11. novembra, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, Kula Beograd je ove večeri zasijala u bojama srpske trobojke, da bi se na medija fasadi najviše zgrade u Srbiji zatim prikazivali likovi velikih srpskih vojskovođa – Živojina Mišića, Radomira Putnika, Petra Bojovića i Stepe Stepanovića. Na kraju, nebo iznad Beograda obasjala je ponosito Natalijina ramonda, zvanični amblem ovog praznika i simbol srpskog vaskrsa nakon velikog stradanja u Prvom svetskom ratu.

Odajući priznanje srpskim herojima na sasvim inovativan način, Kula Beograd ne samo da čuva sećanje na velikane koji su nas zadužili i kojima dugujemo slobodu, već opravdava epitet novog simbola našeg glavnog grada.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u šumi Kompijenj, u vagonu francuskog maršala Ferdinanda Foša, potpisana kapitulacija Nemačke, čime su okončani oružani sukobi u Prvom svetskom ratu. Dan primirja se u Srbiji od 2012. godine obeležava kao državni praznik.

Kontakt
Povratak na vrh