Radovi na zgradi Stare pošte počinju u januaru

Radovi na zgradi Stare pošte počinju u januaru

Radovi na temeljnoj rekonstrukciji zgrade nekadašnje Pošte na Savskom trgu počinju u januaru 2024. godine, a remek-delo velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića postaće Kulturni centar, namenjen prevashodno najmlađima.

Idejnim rešenjem za rekonstrukciju monumentalnog zdanja na Savskom trgu predviđeno je uklanjanje postojećeg objekta, na čijem mestu će biti sagrađena zgrada sa fasadom obnovljenom prema originalnim Korunovićevim crtežima. To znači da će Beogradu biti vraćeno jedno od najlepših predratnih zdanja i to u njegovim prvobitnim gabaritima i sa impresivnom originalnom dekorativnom fasadom. Uz pomoć arhivske dokumentacije i autentičnih fotografija rekonstruisani su čak i detalji kojih nije bilo na crtežima.  

Enterijer zgrade prilagođen je brojnim kulturnim sadržajima koji će se u njoj nalaziti. Unutrašnjošću će dominirati najsavremenija pozorišna scena, kao i interaktivni dečiji muzej. Umetničku ponudu Beograda na vodi upotpuniće galerije, radionice i umetničke škole za najmlađe, smeštene u zgradi nekadašnje Pošte. Glavni ulaz biće okrenut ka Savskom trgu, dok će se duža fasada sa dva sporedna ulaza pružati duž Savske ulice. I objekat i parcela na kojoj se nalazi zadržaće status javne svojine.

Zgrada Stare pošte podignuta je 1929. godine u autentičnom savremenom srpsko-vizantijskom stilu, čiji je začetnik bio upravo veliki Momir Korunović, poznat i kao „srpski Gaudi“. Na žalost, teško je oštećena prilikom savezničkog bombardovanja tokom Drugog svetskog rata. Po oslobođenju Beograda, tri godine kasnije, Korunovićevo zdanje je restaurirano u preovlađujućem stilu socrealizma, pa je tako zgrada nekada raskošne lepote, s autentičnom fasadom koju krase ornamentalni, dekorativni elementi sa motivima secesije i ekspresionizma, „ogoljena“, zaravnjena, skraćena i svedena na današnji izgled koji ni po čemu ne podseća na svog prethodnika.

Zahvaljujući kompaniji Belgrade Waterfront, koja posvećeno radi na obnovi bogatog arhitektonskog nasleđa Beograda, nekadašnji biser srpske arhitekture, za koji se opravdano smatra da predstavlja najbolje Korunovićevo delo, ponovo će zasijati u punom sjaju. U toku je i restauracija još jednog dragulja prestonice – hotela Bristol, a Belgrade Waterfront je finansirao i obnovu zdanja nekadašnje Beogradske zadruge, koja je završena 2014. godine.

Kontakt
Povratak na vrh