SAVSKA PULSIRA DUHOM MODERNOG BEOGRADA

SAVSKA PULSIRA DUHOM MODERNOG BEOGRADA

Nekada pod močvarama i barama, kasnije pod prugama, vagonima i pratećom logistikom, prostor oko Savske ulice u prošlosti nije mogao da se svrsta u lepše delove Beograda. Danas se čitav ovaj kraj na desnom priobalju Save uveliko menja, a zajedno s njim i Savska postaje jedna od najatraktivnijih ulica ne samo u novom gradskom središtu – Beogradu na vodi – nego i u celoj prestonici Srbije.

Za sada je završena rekonstrukcija kolovoza, a na redu je ozelenjavanje i uređivanja trotoara. Kada budu izgrađene i nove zgrade u okviru Beograda na vodi, Savska će pulsirati duhom novog, modernog Beograda, koji prožima istorija oličena u velelepnim zdanjima na Savskom trgu.

Život u dodiru s prirodom

Jedna od najvećih transformacija kroz koju ovaj kraj prolazi i te kako je vidljiva – svakog proleća je sve zeleniji. Na obodu Savskog trga zasađeno je 300 sadnica raznog drveća. Pored toga, budući stanari zgrada duž Savske ulice  BW Quartet 1BW Quartet 2BW Quartet 3BW Quartet 4BW LumiaBW EchoBW SensaBW Eterna – imaće u neposrednom komšiluku i zelenu oazu na kojoj bi im pozavideli stanovnici najvećih svetskih metropola. Savski park, velik kao četiri fudbalska igrališta, pruža ono što je svakom stanovniku velegrada danas neophodno, a to je bar petnaest minuta mira, van meteža i buke, u zagrljaju prirode koja blagotvorno utiče na mentalno zdravlje.

Zahvaljujući najsavremenijem sportsko-rekreativnom mobilijaru i stazi za džoging koja se pruža oko parka, stanari okolnih zgrada mogu da zamene teretanu vežbanjem na otvorenom kad god vremenski uslovi dozvole. Svi koji imaju decu i kućne ljubimce ovde mogu da provedu kvalitetno vreme, a kada požele dužu šetnju ili da provozaju bicikl i rolere, u komšiluku im je i najlepše šetalište u Beogradu – Sava Promenada.

Savska ulica

Idealno porodično gnezdo

Blizina parka posebna je prednost za sve koji traže kvalitetan i komforan stan za porodicu. Oni će u novim zgradama u Savskoj nadohvat ruke imati i druge sadržaje neophodne za obrazovanje i zabavu mališana. Iza zgrada nekadašnje Železničke stanice i Pošte gradi se najsavremenija državna škola sa dvojezičnom nastavom, sportskim terenima, a pored nje i moderan dečiji vrtić, tako da će Savska ulica i čitav okolni kraj uskoro oživeti vesela dečja graja.

Inače, ono što odlikuje nove zgrade u Savskoj jeste da su relativno niske spratnosti, sa stanovima veće kvadrature. Svi koji u njima izaberu dom uživaće u pogledu s terase direktno na Savski park ili mirno privatno dvorište, gde mališani takođe bezbedno mogu da se igraju.

Peške po novom, zelenom komšiluku

Osim škole i vrtića, i mnogi drugi sadržaji su nadohvat ruke, što stanarima omogućava da s lakoćom obavljaju svakodnevne aktivnosti, često bez potrebe za automobilom. Svaka zgrada raspolaže privatnim garažnim prostorom pod 24-časovnim nadzorom, tako da se bezbrižno mogu prepustiti čarima pešačkog otkrivanja svog novog, zelenog komšiluka. Na svega nekoliko minuta šetnje su prodavnice, restorani, kafići, pekare, teretane, sportski centar BW Apollo, kao i Galerija, najveći centar zabave, dobre hrane i šopinga u regionu. U blizini će se nalaziti i dve stanice budućeg metroa, jedna na početku a druga na kraju Savske, te će imati odličnu vezu sa drugim delovima grada.

Centar kulture, inovativnosti i ekonomije zasnovane na znanju

Savska ulica je uvek bila poznata kao adresa Palate pravde, velike policijske stanice i Stare pošte, dok u ulici i neposrednoj blizini nije bilo gotovo nijedne kulturne ustanove. Sada se i ta slika menja. Nakon rekonstrukcije, u zgradi nekadašnje Železničke stanice biće smešten Istorijski muzej Srbije, a u zgradi Pošte dečiji centar.

Posebna atrakcija kako za Beograđane tako i za domaće i strane turiste biće Ložionica, stari industrijski kompleks nadomak Gazele, koji će biti pretvoren u centar kreativnih industrija, digitalizacije i inovacija. Zgrada Ložionice nastala je pre gotovo jednog veka (1926), a služila je da se u njoj zagreje voda koja će pokrenuti parnu mašinu u lokomotivi. Nakon što je jugoslovenska železnica u potpunosti elektrificirana, korišćena je kao neka vrsta garaže za lokomotive. U novom ruhu, ovaj kompleks pod zaštitom države biće pretvoren u multifunkcionalni kreativni centar, mesto koje svojom autentičnošću i kreativnom energijom postaje središte novih tendencija stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju.

Svi ovi sadržaji doprineće tome da Savska ulica i dugo zanemareni deo savskog priobalja postanu novi centar urbane kulture i važna tačka na mapi svakog savremenog putnika, dok stanarima ovog dela grada pružaju uslove za miran i ispunjen život u epicentru svih dešavanja.

Kontakt
Povratak na vrh