SAVSKI TRG – BUDUĆI OBRAZOVNI I KULTURNI CENTAR GRADA

SAVSKI TRG – BUDUĆI OBRAZOVNI I KULTURNI CENTAR GRADA

Trg ispred nekadašnje Železničke stanice sa okolnim građevinama jedinstvena je kombinacija starog duha Beograda i najmodernijih arhitektonskih rešenja. Pažljivo osmišljenom rekonstrukcijom očuvani su svi istorijski slojevi koji ovom delu grada daju autentičnost, a to važi i za zgradu Stare pošte, kojoj će uskoro biti vraćena izvorna, predratna fasada.

Po završetku rekonstrukcije ovo monumentalno zdanje „srpskog Gaudija“ Momira Korunovića postaće novi dom dečijeg centra „Boško Buha“, čime će biti rešen dugogodišnji problem lokacije ove kulturne institucije. Ovde će se, takođe, nalaziti interaktivni dečiji muzej sa specijalnim postavkama i programima koji razigravaju dečiju maštu i kroz igru edukuju najmlađe, kao i biblioteka. Uz Istorijski muzej Srbije u rekonstruisanoj zgradi Železničke stanice, najsavremeniju državnu dvojezičnu osnovnu školu i vrtić na susednoj parceli, Savski trg postaje novi obrazovni i kulturni centar grada i omiljeno mesto susreta svih generacija.

I zgradi Stare pošte se vraća originalni sjaj

Nakon pažljivog obnavljanja Beogradske zadruge i hotela „Bristol“, Belgrade Waterfront će uskoro vratiti umetnički sjaj i Staroj pošti na Savskom trgu, još jednom zaboravljenom remek-delu srpske arhitekture. Na osnovu postojeće arhivske dokumentacije i originalnih crteža biće rekonstruisana originalna spoljašnost zgrade, koja je izgrađena u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, a nakon Drugog svetskog rata „ogoljena“ u duhu socrealizma.

Zgrada stare pošte u Savskoj ulici

Obrazovni kampus na 13.500 kvadrata

Prostor najvećeg trga u Srbiji, sa pešačkom zonom od 20.000 kvadratnih metara i obiljem zelenila, oživeće dečija graja i mališani koji će ga ispunjavati po povratku iz vrtića i osnovne škole, koji će biti sagrađeni nedaleko odatle. Na parceli od oko 13.500 kvadratnih metara nalaziće se najmodernija dvojezična državna osnovna škola, a pored nje državni vrtić sa najsavremenijim sadržajima za decu. Ovaj jedinstveni obrazovni kampus će, pored svih ostalih sadržaja, doprineti da ovaj deo grada, u zagrljaju reke i prostranog Savskog parka, postane najatraktivnija lokacija u gradu za mlade porodice sa decom, jer će nadohvat ruke imati sve što im je neophodno za obrazovanje i zabavu.

Mališani uzrasta od tri do šest godina uživaće u prijatnom ambijentu koji je u potpunosti prilagođen njihovim razvojnim potrebama. U objektu površine od oko 800 kvadratnih metara, osim opremljenih soba za ugodan dnevni boravak, nalaziće se i najsavremenija multifunkcionalna sala za druženja i predstave, a sve prostorije dizajnirane su kao posebne „kućice“ koje su hodnikom povezane u kružnu, atraktivnu formu. Dvorište je zamišljeno kao veliko dečije igralište oivičeno zelenilom i drvećem. Osim uobičajenih rekvizita i opreme, kao sto su ljuljaške, tobogani, klackalice, kula za penjanje i pesak, u njemu će se nalaziti i brdašce za igru, kao i zona sa različitim taktilnim površinama koje su vrlo korisne u razvoju najmlađe dece. Time će u strogom centru grada biti stvorena slobodna i sigurna oaza za mališane u kojoj će moći da se igraju, trče, izvode različite aktivnosti na otvorenom i razvijaju motoričke i druge sposobnosti. Odlična lokacija vrtića omogućiće roditeljima da lakše organizuju obaveze, izbegnu saobraćajne gužve i provedu više vremena sa mališanima.

Vrtić u Beogradu na vodi

Kada klinci budu stasali za školske klupe, biće im otvorena vrata osnovne škole koja će se nalaziti na svega par koraka od vrtića. Ovo je jedna od retkih obrazovnih ustanova u zemlji koja školarcima pruža mogućnost sticanja obrazovanja uporedo na dva jezika. Ovakav tip nastave ima velike benefite za decu, jer, između ostalog, podstiče njihovu kreativnost i otvorenost ka drugim kulturama i otvara im vrata u daljem školovanju.

Pored nastavnog programa, ono što ovu školu dodatno izdvaja jeste i prostor za vannastavne aktivnosti, koji će imati i dodatnu opremu za decu sa invaliditetom. Pored sportskih terena za rukomet, košarku i odbojku, tu će biti i školski vrt, kao i višenamenski ozelenjen prostor pogodan za organizovanje različitih manifestacija. U delu dvorišta uz biblioteku i izložbeni prostor nalaziće se „učionica pod vedrim nebom“, namenjena inovativnim oblicima nastave na otvorenom. Upisom u ovu školu deca će dobiti najbolje uslove da ostvare pun potencijal i razviju talente, jer će na jednom mestu imati pregršt sadržaja kojima se mali broj škola u Srbiji može pohvaliti.

Osnovna škola u Beogradu na vodi

Zagledani u budućnost, negujemo tradiciju

U brojnim prednostima blizine škole i vrtića najviše će uživati stanari novih, modernih zgrada u okviru Beograda na vodi. Mnogo je lakše organizovati svakodnevne obaveze i slobodno vreme kada su svi potrebni sadržaji nadohvat ruke. Jedine muke biće one slatke: da li posle vrtića i škole posetiti muzej, pozorište, igraonicu u Galeriji ili popiti toplu čokoladu u restoranu na krovnoj terasi Stare pošte.

Svi ovi sadržaji biće lako dostupni i stanovnicima drugih delova grada. Iza zgrade budućeg Istorijskog muzeja Srbije nalaziće se metro stanica na kojoj će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice, baš kao što se ovde ukrštaju istorijsko nasleđe koje brižljivo negujemo i obnavljamo i inovativni obrazovno-kulturni sadržaji koje gradimo, čime pokazujemo da smo istovremeno zagledani u budućnost. Savski trg će tako postati budući obrazovni i kulturni centar grada koji će sugrađanima, kao i svim posetiocima, pružiti najbolje od „oba sveta“.

Savski trg i pozorište Boško Buha
Kontakt
Povratak na vrh