Počela izgradnja najsavremenijeg obrazovnog kampusa u Srbiji

Počela izgradnja najsavremenijeg obrazovnog kampusa u Srbiji

Svečanim polaganjem kamena-temeljca, u Beogradu na vodi počela je izgradnja najmodernijeg obrazovnog kampusa u Srbiji. U zaleđu Savskog trga gradi se dvojezična državna osnovna škola sa otvorenim i zatvorenim sportskim terenima i mini botaničkom baštom, a pored nje najsavremeniji državni vrtić za decu od 3 do 6 godina.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, potpredsednici Vlade ministar Siniša Mali i ministarka Irena Vujović, ministarka prosvete Slavica Đukić-Dejanović i direktorka Beograda na vodi Zorana Burlić su u temelje budućeg obrazovnog centra položili vremensku kapsulu sa porukama za buduće generacije.

„Školu čine, pre svega, učitelji, nastavnici i, naravno, đaci, a Belgrade Waterfront je uložio puno truda da im napravimo inspirativan ambijent u kojem će učenje biti zadovoljstvo. Verujemo da će novi edukativni kampus postati centar u kojem će buduće generacije razvijati svoje potencijale i ostvarivati svoje snove“, izjavila je Zorana Burlić.

Državna osnovna škola moći će da primi 480 đaka. U prostranom dvorištu nalaziće se sportski tereni i mini botanička bašta kao jedna vrsta zelenog kabineta za biologiju. U ovom ekskluzivnom zelenom kutku uzgajaće se odabrane sorte sa svih kontinenata: sekvoja, čileanski bor, japanski javor, ali i Pančićeva omorika.

Postavljanje kamena-temeljca BW

Vrtić površine od oko 800 kvadratnih metara imaće moderno opremljene sobe za ugodan dnevni boravak do 80 mališana i multifunkcionalnu salu za druženja i predstave. Sve prostorije gledaju na prostrano dvorište oivičeno zelenilom i drvećem, što će doprineti prirodnoj izolaciji od spoljašnje buke. Dvorište će biti opremljeno različitim sadržajima kako bi deci pružilo sigurno i stimulativno okruženje za igru i razvoj. Osim uobičajenih sprava poput ljuljaški, tobogana i kula za penjanje, osmišljene su i zone sa različitim taktilnim površinama koje pomažu u razvoju najmlađih.

Najsavremeniji obrazovni kompleks gradi se u delu grada koji je zbog raznovrsnih sadržaja postao veoma atraktivan za porodice s decom, ali će u novoj osnovnoj školi moći da se obrazuju deca iz celog Beograda. Dodatna prednost je odlična lokacija do koje se lako stiže iz svih delova grada, a dolazak će biti dodatno olakšan izgradnjom metro stanice u zaleđu Savskog trga, gde će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice.

U komšiluku će se nalaziti i Istorijski muzej Srbije, koji će biti smešten u renoviranoj zgradi nekadašnje Glavne železničke stanice. I rekonstruisana zgrada stare Pošte u Savskoj biće mahom posvećena najmlađima – ovde će biti smešten interaktivni dečiji muzej, radionice za mališane, kao i pozorišna scena.

Kontakt
Povratak na vrh