5 IDEJA KAKO PROVESTI PROLEĆE U BEOGRADU

5 IDEJA KAKO PROVESTI PROLEĆE U BEOGRADU

Stiglo je godišnje doba u kojem prestonica Srbije blista u svom punom sjaju, a jedna od stvari oko koje će se većina Beograđana složiti jeste da je baš tada i najlepši – u proleće. Taj miris probuđene prirode i novih šansi koji se oseti u vazduhu zove nas u nove izazove, avanture i uživanja. Zato se ne bismo do kraja složili sa čuvenom rečenicom starog cinika Duška Radovića da „ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu“. Ako ste se već probudili u Beogradu, gledajte da maksimalno iskoristite svaki sunčani prolećni dan.

Evo pet predloga kako da osmislite provod za pamćenje u Beogradu na vodi, u zagrljaju reke i procvetalih parkova, gde se proleće prikazuje u svoj svojoj lepoti.

1. Jutarnji wellness pored reke

Sve topliji i duži dani pružaju priliku da se sa trake u teretani istrči pravo na stazu u prirodi. Teško da ćete naći bolje mesto u gradu za džogiranje, brzo hodanje i vožnju bicikla i rolera od Sava Promenade i Savskog parka.  Za one kojima više gode mirnije aktivnosti predlažemo čitanje knjige na nekoj od klupica u parku ili laganu šetnju. I sam pogled na reku donosi osećaj blagostanja jer ona u ovo doba godine dobija neku potpuno novu dimenziju lepote. Još jedna velika prednost ove lokacije jeste sjajna povezanost sa ostalim delovima grada, bez obzira na to da dolazite javnim prevozom ili sopstvenim vozilom.

 

 

2. Matine posle posla

Ne morate čekati vikendza okupljanje društva uz dobru hranu i čašu vina. I najobičniji dan postaje poseban ako se posle posla spustite do reke na kasni ručak ili ranu večeru s pogledom na zalazak sunca. U Beogradu na vodi pronaći ćete mnoštvo internacionalnih restorana sa laganom muzikom, koji predstavljaju idealnu scenografiju za prolećni matine. Ukoliko želite da poslovne partnere izvedete u restoran po svetskim merilima, odvedite ih u Buddha Bar, nadaleko poznat po sjajnim jelima azijske kuhinje, ili Diverziju, na akustične Jazz večeri ili večeri španskih gitara koje divno zaokružuju svaki radni dan. Matine žurke su inače najatraktivnije ako su na reci ili nekoj drugoj otvorenoj lokaciji gde se može uživati u predivnim prizorima zalazaka sunca i okolnih pejzaža. Zabava je podjednako dobra kao i prilikom celonoćnog vikend izlaska, samo što se u ovom slučaju ranije završava, te ujutru s mnogo elana i prijatnih utisaka ulazite u novi radni dan.

 

Buddha bar Beograd na vodi

3. Prolećni reset garderobera

Kada živa u termometru skoči, žurimo da odložimo jakne, debele džempere i čizme za narednu zimu. U to vreme se obično javi i potreba da garderober osvežimo novim bojama i laganijim materijalima za toplije dane. Galerija, najveća šoping destinacija u regionu, pravo je mesto da se uputimo u najnovije trendove, a potom i odaberemo komade u kojima ćemo u proleće ušetati sa stilom. Izloge Galerije već su preplavile ultra moderne duge suknje, jakne i košulje od džinsa, kao i nezaobilazni prolećni trenč mantili u raznim bojama. Odvojte ceo jedan dan da isprobate ono što vam se sviđa, a onda uz kapućino s pogledom na reku donesite konačnu odluku šta je to što vam dobro stoji i uklapa se u vaš lični stil.

4. Porodični vikend sa decom

Sada je pravi trenutak da se odmaknete od rutine u zatvorenom prostoru, izađete i uživate u lepoti probuđene prirode. Prizori ljudi koji uživaju u zelenilu gradskih parkova uglavnom su nešto što gledamo samo u filmovima, mada nema razloga da ta praksa ne zaživi i kod nas. Zato spakujte ćebence i zauzmite svoje parče trave u zelenoj oazi Savskog parka sa čak 140 stabala. Porodicama su na ovom mestu na raspolaganju i tereni za košarku, mali fudbal i odbojku, stoni-tenis, a u blizini su i kafići u kojima možete da se osvežite i napravite predah, tako da nema potrebe da svoju korpu za piknik previše napunite. Sve što vam treba su dobro raspoloženje i presvlaka za mališane koji će se sigurno dobro oznojiti i isprljati tokom aktivne igre u prirodi.

 

Sava Park Belgrade Waterfront

5. Kafa s filmskim pogledom  

Teško da ćete u gradu naći bolje mesto za jutarnji macchiato ili popodnevni latte od živopisnih kafeterija na Sava Promenadi. Ispijanje omiljenog napitka od probranih zrna kafe iz Brazila, Kolumbije, Nikaragve, Etiopije i Gvatemale dok posmatrate odsjaje sunčevih zraka na Savi pretvara i najobičniji dan u doživljaj. Ukoliko više volite da uživate u šetnji Sava Promenadom, kafa za poneti je uvek sjajna ideja. To je prilika da usput iz najrazličitijih uglova fotografišete Kulu Beograd, novi simbol Beograda koji svojom grandioznošću prosto mami objektiv. Već sada možete steći sliku kako će izgledati prostrana plaza u podnožju Kule, još jedan savremeni javni prostor u našoj prestonici koji će obilovati brojnim izložbama, predstavama, koncertima i drugim sadržajima za sve generacije. A kada proradi vidikovac na 41. nivou Kule, za svega 25 sekundi vožnje liftom moći ćete da stignete do vrha, gde vas čeka filmski pogled od 360 stepeni i kaleidoskopi kojima možete detaljno da „skenirate“ našu čarobnu prestonicu.

 

Kontakt
Povratak na vrh