Čarolija prolećnih mirisa i ukusa na Sava Promenadi

Čarolija prolećnih mirisa i ukusa na Sava Promenadi

Nadamo se da je prvi, kolebljivi deo proleća konačno prošao i da su pred nama prijatni, sunčani dani koji otkrivaju Beograd u svoj njegovoj lepoti. I baš kao što Njujorčani u ovo vreme žure da zauzmu mesto u nekom od živopisnih kafea i restorana na šetalištu pored reke Hadson, Beograđani otkrivaju svoje novo omiljeno mesto za najlepše trenutke na otvorenom ­– Sava Promenadu.

Na desnoj obali Save u okviru naselja Beograd na vodi nalazi se veliki broj kafića i restorana u kojima ćete – što zbog nivoa usluge, što zbog celokupnog ambijenta – imati osećaj kao da ste u nekom filmu. Zato predlažemo da iskoristite lepo vreme i upustite se u avanturu otkrivanja najlepših mirisa i ukusa Beograda, na najlepšem šetalištu u gradu.

Jutarnji macchiato ili popodnevni latte

Da li je na Sava Promenadi lepše ujutru, kasno popodne ili uveče? Teško je odgovoriti na ovo pitanje, jer svako doba dana nosi svoje čari. Živopisne kafeterije sa osunčanim baštama, koje se nižu jedna uz drugu, svakako su u proleće najbolje mesto u gradu za jutarnji macchiato ili popodnevni latte. Počnite od Kafeterije, gde vas očekuje više od 15 jedinstvenih vrsta kafa sa svih strana sveta, a onda sledećeg jutra isprobajte arome probranih zrna kafe iz Brazila, Kolumbije, Nikaragve, Etiopije i Gvatemale u baštama kafića u Galeriji. Ili sanjarite o nekoj od ovih destinacija uz već dobro oprobane ukuse kafe iz Coffee Dreama. Svoj mali jutarnji ritual ispijanja kafe možete započeti i u jedinstvenom ambijentu La Casa de Caffe. Uz šolju kafe najbolje idu hrskavi puter kroasani. Cross ih pravi sa najfinijim kremastim punjenjem – sasvim dovoljno za savršeno jutro sa umirujućim pogledom na reku, na kojoj se presijavaju zraci jutarnjeg sunca.

Kafeterija u Beogradu na vodi na Sava Promenadi

Proleće je idealno godišnje doba za uživanje u ručku ili večeri na otvorenom. Prijatna temperatura, nežni povetarac i nalet živih boja i mirisa koji se šire na sve strane daju potpuno novu dimenziju ovom iskustvu. Iskoristite pauzu za ručak i skoknite do Galerije, u neki od restorana Bottega, La Cucina ili Primavera, a posle posla svratite s kolegama u Cotto na njihov čuveni tiramisu. Kada tu osetite neprevaziđene mirise italijanske kuhunje, velike su šanse da ćete poželeti da ostanete na večeri. Imajte u vidu da vas pored izvrsne hrane i vina, petkom i subotom ovde čeka fenomenalna zabava uz živu muziku. Ako, pak, želite da provedete mirno veče udvoje, pravo mesto za vas je restoran Diverzija, gde možete uživati u akustičnim džez večerima ili večerima španskih gitara, posmatrajući zalazak sunca pored reke. 

Egzotika Dalekog istoka na Savi

Gastronomsko putovanje kroz daleke predele i kulinarsku tradiciju Balkana možete nastaviti prvom sledećom prilikom u nekim od najlepših bašta u gradu – Red Queen, Buddha Bar, Savanova – s pogledom na verovatno najlepši zalazak sunca u gradu. Vinska karta Red Queen-a sa 150 vrsta vina najboljih svetskih i domaćih vinarija nije za neodlučne, ali znajte da losos i škampi sa kuvanim kestenom dobro idu uz istarsku malvaziju. Buddha Bar je pravo mesto za gastro izlet u egzotiku Dalekog istoka i sjajna lokacija za neformalan poslovni ručak kojim ćete oboriti s nogu poslovne partnere. Ako je njihov čuveni foie gras prejak za prolećni dan, izaberite suši ili biftek tataki.

Red Queen BW

Znate li gde se odigravaju najbolje matine žurke u gradu? Na Savi, naravno, s pogledom na beogradske mostove i Kulu – novi simbol srpske prestonice. Svaki dan je prilika za nezaboravan provod, a sve što je potrebno jeste da se spustite do reke na kasni ručak ili ranu večeru. Inspirativne bašte s pogledom na zalazak sunca pronaći ćete i u Galeriji, koja upravo zbog toga važi za vrhunsku gastro destinaciju.

U Pupinu računajte na fenomenalne koktele i specijalitete kao što su pileći pate sa džemom od jagode, hrskava salata sa lignjama i biftek u korici od začinskog bilja. Kada je u pitanju veće društvo, italijanska kuhinja je igranje na sigurno. U restoranu Giulia istražite sočnu kuhinju regije Veneto. Zaštitni znak šefa kuhinje su ručno rađeni, sočni i sveži ravioli punjeni junećim repom, posluženi uz ukusni krem od šargarepe i patlidžana.

Za prolećno gastronomsko putovanje po Srbiji preporučujemo porodični ručak u bašti restorana tradicionalne domaće kuhinje Kolo. Za početak naručite meze sa dve vrste pršute, sremačkim kulenom, dimljenim vratom i slaninom od mangulice ili selekciju starih sireva koja sadrži pirotski kačkavalj, čuveni sir iz Sjenice i delikatesne ovčje i kozje sireve sa biberom i tartufima.

Ukoliko na ručak dolazite s ljubimcem, on će biti dobrodošao gost u restoranu Momi, a vi se spremite na eksploziju boja i ukusa na tanjiru. Ne propustite glazirane pačije grudi iz Josper pećnice sa integralnim pirinčem i mixom pečuraka. Nakon šetnje posle ručka, koja uvek prija, svratite u restoran Avenia na fragoletu. Ovaj desert sa korama od badema i lešnika i jagodama sa jogurt kremom i belom čokoladom zaokružiće jedan savršen prolećni dan.

Ovo je samo deo svega što vas očekuje na novom omiljenom mestu okupljanja Beograđana i svih njegovih gostiju. Zato zakažite već sada svoj prolećni izlet na reku i spremite se za trenutke – ali i fotografije – koji se pamte.

Kontakt
Povratak na vrh