KOLIKO JE VREMENA POTREBNO ZA KUPOVINU STANA?

KOLIKO JE VREMENA POTREBNO ZA KUPOVINU STANA?

Sigurnost kojoj težimo kupovinom stana predstavlja najveći motiv za brzo useljenje. Svi maštamo o uređenom domu koji će biti isključivo naš. Ipak, sa ovako velikom investicijom u bolje sutra ne treba žuriti. Kroz tekst vam otkrivamo šta možete očekivati prilikom kupovine, kao i koji je okvirno vremenski period potreban za kupovinu najbolje nekretnine.

Identifikujte šta želite od investicije (1-2 nedelje)

Početne ideje i težnje umnogome će vam pomoći da lakše pronađete ono što ste zamislili. Ipak, identifikovanje onoga što želite više je od pukog razmatranja spavaćih soba i kupatila. Prvo što treba da dešinišete je vrsta imovine: Da li će vaš sledeći dom biti porodična kuća, stan ili montažna kuća? Da li želite više kvadratnih metara ukoliko planirate proširenje porodice? Na ovo posebno treba obratiti pažnju kako biste život u novom domu mogli da organizujete u skladu sa porodičnim afinitetima i slobodnim vremenom koje svaki član porodice treba za sebe. Istražite da li je bolje da uložite u potpuno novu građevinu ili stambeni objekat starijeg datuma. Tako ćete skratiti spisak i znati na šta da posebno obratite pažnju prilikom traženja. Ono što je važno za porodice sa decom jeste blizina vrtića i obrazovnih ustanova, kako biste vašoj deci obezbedili ono najbolje. U današnje vreme, kada svi težimo ravnoteži između privatnog i poslovnog segmenta života, važno je izabrati lokaciju koja će vam omogućiti balanas između obaveza i vremena za porodicu. Na kraju, obratite pažnju na komšiluk i porazgovarajte sa njima kako biste uvideli njihovo zadovoljstvo kada je u pitanju život u određenom kvartu ili zadovoljstvo investicijom. Ako već niste, razmotrite svaki od kriterijuma i unesite sve potrebe i želje u pisanoj formi, pa će vam tako ovaj deo pripreme za kupovinu oduzeti tek nešto više od nedelju do dve dana.

Razmotrite svoje finansije (3 nedelje)

Ono što je važno i što će zapravo na samom kraju kreirati vašu konačnu odluku jeste budžet kojim raspolažete. Proračunajte pažljivo svoje finansije i stavite na papir koliko novca možete da uložite. Da li kupujete stan na kredit, od investitora, u izgradnji, novogradnji ili starogradnji? To je takođe važno pitanje koje će uticati na sam budžet i dati vam bolju orijentaciju. Zatim, definišite namenu stana. Hoće li to biti novi dom za vašu porodicu, nekretnina za izdavanje, poslovni prostor, stan na dan ili nešto sasvim drugo? Kvadratura i uređenje stana zavisiće od namene. Ukoliko se odlučite za podizanje kredita, obradovaće vas informacija da su u ponudi krediti napravljeni ekskluzivno za stanove u Beogradu na vodi. Pozajmicu od banke dobijate već u ranoj fazi izgradnje zgrade i to po mesečnoj rati već od 499 evra. Ova olakšica je značajna jer se po standardnoj proceduri krediti odobravaju tek kada je zgrada od 60% do 80% završena.

Utvrđivanje načina plaćanja (3-5 nedelja)

Vremenski okvir procenjen za odluku o pristupačnosti investicije daje pretpostavku da imate dobar kredit i već imate ušteđeni novac. Ukoliko je vaša kreditna sposobnost niža od prosečne, možda bi bilo vredno truda potrošiti dodatno vreme na poboljšanje toga kako biste obezbedili bolje uslove za kupovinu. Način na koji finansirate svoj dom utiče na ukupni vremenski period za kupovinu. Jednom kada utvrdite način plaćanja i eventualno uzimanje kredita od banaka, postupak podnošenja zahteva i dobijanja unapred odobrenog može se razlikovati, pa je najbolje da to uradite nekoliko nedelja pre konačne odluke o kupovini. Shodno nameni, bilo da planirate kupovinu stana u Beogradu ili nekom drugom gradu, proverite povezanost sa gradom, okruženje, blizinu vrtića i obrazovnih ustanova, marketa i ugovora o održavanju zgrade. Sve to utiče na kvalitet vaše investicije! Prednost pametno odabrane lokacije i dobro organizovanog prostora, otvara više mogućnosti ukoliko se u nekom trenutku odlučite za izdavanje. Razmišljajte uvek unapred i odaberite praktičnu i jednostavnu nekretninu. Ovi koraci sigurno će vam oduzeti par nedelja ili zavisno od kreditne situacije i malo više, što je za svakoga individualno.

Istražite pouzdanost investitora (2 nedelje)

Pre nego se odlučite na kupovinu, istražite pouzdanost investitora i kvalitet gradnje. Ukoliko kupujete nekretninu u glavnom gradu, imaćete veliki izbor pred sobom, pa dobro proučite sve sve što smo prethodno naveli. Kako bi konačni odabir bio što sigurniji,  proverite sve informacije i raspitajte se. Internet danas pruža velike mogućnosti, pa tako možete istražiti već postojeća iskustva sa investitorima i na društvenim mrežama, u zatvorenim grupama ili na forumima. Jedan od najvažnijih kriterijuma na koji posebno morate obratiti pažnju jeste kvalitet gradnje u koju ćete uložiti novac. Kupovina stana predstavlja ozbiljnu investiciju koja će ispuniti sve standarde koje ste postavili na početku. Izaberite ono što predstavlja dugoročnu investiciju za bolje sutra. Savremena elektrika, moderni sistemi grejanja, smart living koncept, korišćeni materijali, ekološki održivo stanovanje i naselja usmerena ka tome da svakodnevni život učine lakšim, velika su prednost. Kada je u pitanju ponuda kvalitetnih nekretnina, Beograd može da parira i najbogatijim državama. Kompanija Belgrade Waterfront dobitnik je nagrade European Property Award u kategoriji „Najbolji projekat mešovite namene“  i to dve godine za redom. Nezavisni žiri od 80 stručnjaka iz oblasti nekretnina davao je ocene na osnovu dizajna, kvaliteta, usluga, inovacija, originalnosti i održivosti, a nominovani su bili najbolji evropski projekti. Odlučite se za kvalitet, pouzdanost i sigurnost nekretnine koja će vam promeniti način življenja.

Pronalaženje i kupovina nekretnine iz snova (40-80 dana)

Lov na idealnu nekretninu često može biti deo kupovine koji oduzima najviše vremena. Čak iako u svojoj glavi imate vrlo jasnu predstavu o „savršenom domu“, postoji i pregršt drugih faktora (pored bankarskog finansiranja) koji utiču na to koliko vremena treba za pronalaženje doma kakav želite. Imajte na umu, da je najmanje 40 dana potrebno za kupovinu pod pretpostavkom da sve ide bez ikakvih nepredviđenih situacija. Sastavljanje liste želja za kupovinu kuće, grubo izračunavanje finansija, sređivanje ličnih dokumenata i brzo pretraživanje mogu vam pomoći u ostvarenju svega u kratkom roku. Imajte u vidu da u zavisnosti od celokpune situacije kupovina može trajati i duže od 40-80 dana, ali nemojte brinuti zbog toga, jer je najvažnije da budete sigurni u svoju investiciju. Srećno!

Kontakt
Povratak na vrh