Kupovina prvog stana je veliki korak! Ovi saveti pomoći će vam da napravite pravi izbor

Kupovina prvog stana je veliki korak! Ovi saveti pomoći će vam da napravite pravi izbor

O tome ste maštali godinama, žrtvovali se i potajno planirali, a sada je moguće? Kupovina prvog stana je velika i važna životna odluka, a njeno ostvarenje sa sobom nosi niz izazova. Sasvim je razumljivo ako još uvek niste isplanirali sve korake, a u glavi već imate sliku potvrde o vlasništvu i ključeve čvrsto stisnute u ruci.

Kako biste izbegli scenario u kom tek nakon kupovine uviđate svoje propuste, bitno je da u startu definišete najbitnije. Manji i praktičan ili prostran, sa terasom ili bez nje, stara ili nova gradnja? Većina kupaca na početku se bavi pitanjima koja zapravo dolaze “na kraju”. Bilo da stan kupujete za porodicu, s namerom da ga izdajete ili koristite u poslovne svrhe, neke stavke su zajedničke. Pritom, one su neizbežne i jednako značajne! Da odaberete pametno i mogućnost greške svedete na minimum, iskoristite ovaj blog kao mini vodič i pomoćnika.

Kupovina prvog stana može da počne! 

Odredite budžet i namenu

Kupovina stana na kredit, od investitora, u izgradnji, novogradnji ili starogradnji? Šta god bio vaš izbor, ključna tačka polaska je budžet. Pažljivo proračunajte svoje finansije i na papir stavite koliko možete da uložite. Ova računica kasnije će vam pomoći da se orijentišete i ne odete predaleko od cilja. Zatim, definišite namenu stana. Hoće li to biti novi dom za vašu porodicu, nekretnina za izdavanje, poslovni prostor, stan na dan ili nešto sasvim drugo? Kvadratura i uređenje stana zavisiće od namene. Budžet ćete verovatno revidirati nekoliko puta.

Možda će vam biti potreban kredit? Sve one koji planiraju kupovinu stana obradovaće informacija da su u ponudi krediti napravljeni ekskluzivno za stanove u Beogradu na vodi. Pozajmicu banke da dobijete u ranoj fazi izgradnje zgrade i to po mesečnoj rati već od 499 evra. Ova olakšica je značajna jer se po standardnoj proceduri krediti odobravaju tek kada je zgrada 80% završena.

Precizirajte idealnu gradnju, organizaciju i okruženje stana

Želite da vaš stan da ima komfornu i lepu terasu, dva mokra čvora ili trpezariju odvojenu od dnevnog boravka? Budite jasni kada utvrđujete prioritete od kojih nećete odustati, ali sastavite i listu stavki gde bi kompromis bio moguć. Na primer: mora biti novogradnja, ali ne i strogi centar grada.

Shodno nameni, na red dolaze neizostavne pojedinosti. Bilo da planirate kupovinu stana u Beogradu ili nekom drugom gradu, proverite povezanost sa gradom, okruženje vašeg naselja, blizinu vrtića, škole, marketa, ugovor o održavanju zgrade i dostupnost parkinga. Sve to utiče na kvalitet vaše investicije! Prednost pametno odabrane lokacije i dobro organizovanog prostora, otvara više mogućnosti ukoliko se u nekom trenutku odlučite za izdavanje. Razmišljajte uvek pomalo unapred i odaberite praktičnu i jednostavnu nekretninu.

Obratite pažnju na pouzdanost investitora i kvalitet gradnje i materijala

Ponuda nekretnina u glavnom gradu može vas dovesti do dileme. Kako bi konačni odabir bio što sigurniji, podrobno proverite sve informacije i raspitajte se. U eri interneta, iskustva sa investitorima uglavnom su dostupna online (na društvenim mrežama, u zatvorenim grupama ili na forumima), a neretko ćete ih čuti i iz prve ruke.

Jedan od najbitnijih kriterijuma prilikom izbora je kvalitet gradnje za koji ćete platiti. Ozbiljna investicija, kao što je kupovina stana, traži i ispunjenje svih standarda koje ste postavili. Birate dugoročno, potrudite se i da izaberete najbolje u skladu sa svojim mogućnostima. Savremena elektrika, moderni sistemi grejanja, smart living koncept, korišćeni materijali, ekološki održivo stanovanje i naselja usmerena da svakodnevni život učine lakšim, neprocenjiva su prednost.

Kada je u pitanju ponuda kvalitetnih nekretnina po meri savremenog čoveka, Beograd može da parira i najbogatijim državama. Naime, kompanija Belgrade Waterfront dobitnik je nagrade European Property Award u kategoriji „Najbolji projekat mešovite namene“ i to dve godine za redom. Nezavisni žiri od 80 stručnjaka iz oblasti nekretnina davao je ocene na osnovu dizajna, kvaliteta, usluga, inovacija, originalnosti i održivosti, a nominovani su bili najbolji evropski projekti.

Da biste bili što efikasniji, zapisujte sve što je potrebno da uradite prilikom kupovine stana. Izbegavajte da odluke donosite brzo i u trenucima euforije. Najvažnije je da obratite pažnju na kvalitet, isplativost i pouzdanost stana koji planirate da učinite svojim vlasništvom. Srećno!

Kontakt
Povratak na vrh