Kako je u Beogradu na vodi ispravljena nepravda prema poslednjoj srpskoj kraljici

Kako je u Beogradu na vodi ispravljena nepravda prema poslednjoj srpskoj kraljici

Brojne novoizgrađene saobraćajnice u Beogradu na vodi nose imena po značajnim istorijskim ličnostima, čija su nezaboravna dela svedočila o velikoj ljubavi kako prema srpskom narodu i Srbiji, tako i prema njenoj prestonici. Jedna od takvih ličnosti svakako je bila i tragično stradala kraljica Draga Obrenović, jedina srpska kraljica sve donedavno nije imala ulicu u Beogradu.

Ta velika istorijska nepravda ispravljena je tek 2021. godine, kada je sa željom da se oda počast prvoj Srpkinji na mestu kraljice posle Kosovske bitke i sačuva dostojno sećanje na suprugu kralja Aleksandra Obrenovića, po njoj nazvana jedna od ulica u priobalnom delu Save.

Ulice Beograda na vodi

Ulica kraljice Drage Obrenović, koja simbolično vezuje eru iz koje je potekao poslednji kraljevski par Obrenovića i savremeni Beograd, oličen u izgradnji najmodernijeg naselja u zemlji, pruža se od Bulevara Vudroa Vilsona do Sava Promenade i najbliža je Starom savskom mostu.

Kako projekat bude napredovao i širio se, tako će i ona dobiti produženje u istočnom delu, sve do buduće Ulice Luke Ćelovića Trebinjca u zaleđu Savskog trga, gde je nedavno počela izgradnja najsavremenije državne dvojezične osnovne škole i državnog vrtića.

Panorama Beograda na vodi

Drugim rečima, ovom ulicom će se u bliskoj budućnosti do Sava Promenade dolaziti direktno od obrazovnog kampusa, kao i obližnje metro stanice na kojoj će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice. Po sredini ove saobraćajnice duge oko 400, a široke oko 25 metara, pruža se razdelno ostrvo sa drvoredom. Osim savremenog LED osvetljenja i klupica za odmor, ulica raspolaže i značajnim brojem parking mesta, uključujući i ona za osobe sa invaliditetom, a njome takođe prolazi i biciklistička staza.

BW dvorište

Iako sama ulica nije previše dugačka, šetnja njom može da se produži ako odlučite da istražite šta se sve ovde nalazi. Između stambenih zgrada BW Simfonija 1 i 2 ušuškano je unutrašnje dvorište sa dečijim igralištem, a preko puta se prostire uređen prostor između zgrada BW Terra i BW Aria, savršen za svakodnevne male komšijske razgovore.

BW zalazak sunca sa reke

Sofisticiran život pored reke uskoro će dobiti novo značenje, kada na uglu Sava Promenade i Kraljice Drage Obrenović nikne nova stambena zgrada BW Victoria. Stanovanje na pobedničkoj adresi podrazumeva bazen, spa i wellness centar, Residential Club, arhitekturu koja objedinjuje savremeni stil i tradicionalni duh grada, kao i moćni pogled na reku.

Na putu ka Sava Promenadi naići ćete na Zephyr Med Spa sa najsavremenijim aparatima koji neguju lepotu i zdravlje vaše kože, a par koraka dalje, očekuje vas vrhunska keramika u Porcelanosi.

Miris sveže kafe govori da ste stigli do kraja Ulice kraljice Drage Obrenović, ali ne i do kraja šetnje. Na uglu sa Sava Promenadom očekuje vas popularna Kafeterija sa bogatim asortimanom različitih vrsta kafe. A odatle, duž obale, nanizani su brojni restorani i kafići i njihove bašte sa pogledom na reku.

Kafeterija Beograd na vodi

Ulica kraljice Drage poznata je i kao adresa najboljih novogodišnjih proslava u Srbiji, jer se upravo tu, na platou pored Starog savskog mosta, već nekoliko godina unazad organizuje najbolja žurka za Novu godinu. Tako je u smiraj 2023. godine ovom ulicom krstarilo na hiljade ljudi koji su došli da bi uživali u zvucima Sare Jo, Frajli i Dejana Petrovića, ali i u nestvarnom vatrometu i impresivnom laserskom šou programu sa Kule Beograd.

Kontakt
Povratak na vrh