Evo kako će izgledati obnovljeni Svetonikolski park kod hotela Bristol

Evo kako će izgledati obnovljeni Svetonikolski park kod hotela Bristol

Dugo godina zapušteni Svetonikolski park kod hotela Bristol uskoro će, zahvaljujući kompaniji Belgrade Waterfront, biti u potpunosti obnovljen, a po završetku radova postaće jedan od najmodernijih i inženjerski najinovativnijih parkova u ovom delu Evrope.

U nekadašnjoj bašti čuvenog srpskog zadužbinara i dobrotvora Luke Ćelovića, koja je kasnije pretvorena u Svetonikolski park, danas je preostalo svega 40 do 50 stabala drveća, a nakon rekonstrukcije u njemu će biti posađeno više od 200 odraslih stabala autohtonih vrsta drveća sa našeg podneblja, kao što su javor, platan ili hrast. U parku će biti zadržani svi estetski reprezentativni i potpuno zdravi i očuvani primerci, mahom platani, dok će im se pridružiti odrasla, do 15 metara visoka stabla, koja će se savršeno uklopiti u ambijentalnu celinu parka sa uzbudljivom istorijom, dužom od jednog veka.

U podzemnom delu parka prostiraće se velika javna garaža sa dve etaže i gotovo 420 parking mesta, čiju će izgradnju takođe finansirati Belgrade Waterfront, a kojim će upravljati JKP „Parking servis“ Beograd. Izgradnjom nove garaže, srpska prestonica će načiniti još jedan važan korak u borbi sa hroničnim nedostatkom parking mesta u centru grada. Ona će u potpunosti biti prilagođena dizajnu parka, tako da će imati dva ulaza, odnosno izlaza za vozila i punjače za električne automobile, dok će se u neposrednoj blizini kružnog toka kod trenutne Beogradske autobuske stanice (BAS) nalaziti podzemni prolaz za pešake sa liftom.

Zahvaljujući savremenom inženjerskom rešenju, na „krovu“ garaže, odnosno u samom Svetonikolskom parku, obezbeđen je optimalan prostor za neometan rast postojećeg i novog zelenila koje će ponovo krasiti ovo kultno mesto, nekada sastavni deo mnogih razglednica Beograda s početka 20. veka. Osim što će u velikoj meri biti samoodrživo, zelenilo će biti i različite spratnosti i sastojaće se od travnjaka i žbunja, do već pomenutih visokih, odraslih stabala različitog drveća. Na taj način će jedan od prvih parkova u našoj zemlji dobiti svoj prirodni ambijent, kakav ga je nekada krasio, a usred zelenila biće smeštena i manja, moderna fontana.

Kako bi se na simboličan način odužio Luki Ćeloviću, nekadašnjem predsedniku Beogradske zadruge, koji je mnogo učinio za svoj narod, Belgrade Waterfront će u obnovljenom Svetonikolskom parku podići i dugoočekivani spomenik ovom slavnom Srbinu iz Trebinja. S druge strane, „Krst sa Malog pijaca“, jedan od najstarijih spomenika u Beogradu koji datira još iz 1862. godine, biće privremeno izmešten i restauriran, a zatim vraćen na isto mesto u parku na kojem je već bio. Međutim, sada će do zaštitnog znaka parka biti napravljen poseban prilaz kakav spomenik ovog značaja i zaslužuje. Takođe, u okviru čitave nove zelene oaze postojaće različite zone za relaksaciju, nekoliko pešačkih i jedna glavna, krivudava staza koja će svojim „tokom“ usporavati kretanje posetilaca i omogućavati njihov duži boravak u prirodnom okruženju.

Kontakt
Povratak na vrh