Umetnički konkurs “Postani deo KvART-a”Napravljen uži izbor radova, uskoro imena pobednika

Umetnički konkurs “Postani deo KvART-a”Napravljen uži izbor radova, uskoro imena pobednika

Glavni žiri umetničkog konkursa “Postani deo KvART-a” sačinio je uži izbor idejnih rešenja za umetničke radove pristiglih na konkurs. Ova idejna rešenja su trenutno u fazi usklađivanja sa lokacijama na kojima će po završetku izrade umetnički radovi biti postavljeni, a pobednici će uskoro biti objavljeni.

Na konkurs pokrenut u aprilu 2020. godine prijavio se veliki broj lokalnih umetnika, sa više od 300 elektronskih prijava za 21 lokaciju u okviru Belgrade Waterfront-a. Preliminarnu selekciju idejnih rešenja za umetničke radove napravio je savetodavni žiri, koji su činili kustos Olivera Vukotić, istoričar umetnosti Nikola Šuica i kustos i umetnički konsultant Aleksandra Lazar. Nakon toga, sve prijave je dodatno razmatrao glavni žiri sačinjen od art konsultanata i kustosa iz Dubaija, koji je odabrao 16 idejnih rešenja za umetničke radove koji će biti izvedeni i postavljeni na 16 lokacija u okviru Belgrade Waterfront-a. Izabrana idejna rešenja najbolje odražavaju ciljeve konkursa, kao i ispunjenje konkursnog zadatka da se umetničkoj i lokalnoj zajednici, po završetku izrade umetničkih radova i postavke na predviđene lokacije, pruži najveća vrednost.

Nakon preliminarnih konsultacija i na osnovu inicijalnih predloga, naši timovi umetničkih konsultanata u Beogradu i Dubaiju blisko su sarađivali sa umetnicima koji su prošli u uži izbor. Utvrđeni su glavni narativi za Galeriju Belgrade, a zajednički se radi na razvijanju najboljih ideja kako bi bio ostvaren najjači vizuelni efekat. Zajedno se razmatraju detalji, dizajn, materijali, tehničke i kontekstualne specifičnosti svakog rada, da bi se došlo do najboljih rešenja.

U ovom trenutku pored usaglašavanja svih detalja, radi se i na potpisivanju ugovora sa umetnicima. Ono što nas posebno raduje je činjenica da je jedan broj umetnika već potpisao ugovore i da počinju sa izradom skulptura. Kad budu završene, skulpture će u javne prostore biti postavljane fazno, prateći rokove za završetak građevinskih radova na izabranim lokacijama. 

Po objavljivanju liste izabranih umetnika, čija će dela biti izrađena i postavljena na predviđene lokacije, biće objavljena i imena pobednika konkursa, koji dobijaju novčane nagrade. Iako su neki rokovi u okviru konkursa bili pomereni zbog pandemije, ponosni smo što smo i u takvim uslovima uspeli da realizujemo ovako veliki projekat. Sigurni smo da će, kad skulpture budu postavljene na predviđene pozicije, svi sugrađani i posetioci biti impresionirani onim što je urađeno u okviru najvećeg domaćeg umetničkog konkursa.

Ceo proces će biti fotografski i filmski dokumentovan, a na samom kraju biće organizovana izložba na kojoj će javnost imati priliku da se upozna sa svih 300 elektronski pristiglih idejnih rešenja, celim tokom i svim fazama ovog, najvećeg umetničkog konkursa u našoj zemlji.

Antrfile:

Od izabranih dela se očekivalo da odgovore na viziju Belgrade Waterfront-a, a to je:

  • da iskažu originalnost, zasnovanu na inovativnim kreativnim konceptima i stručnoj upotrebi savremenih materijala i tehnika, kao i da mogu da adekvatno odgovore na nacionalne i međunarodne zahteve;
  • da budu predviđena za određene lokacije, odražavajući različite aspekte Beograda I Belgrade Waterfront-a i da stvaraju smislene prostore na lokacijama na kojima su postavljena, pokazujući šire razumevanje srpske kulturne i prirodne baštine i unapređujući izgrađeno okruženje;
  • da kreiraju snažan kulturni identitet i dodaju vrednost zajednici, stvarajući osećaj pripadnosti i poboljšavajući kvaliteta života stanara i posetilaca kroz povećanje javnog pristupa, stvaranje novih mesta susreta i unapređenje kvaliteta izgrađenog okruženja;
  • da odražavaju širok raspon lokacija, interesovanja i kultura koje postoje u Belgrade Waterfront-u, time stvarajući izuzetan savremeni urbani prostor.
Kontakt
Povratak na vrh