Kula Beograd dobila „krunu“, do vidikovca na 41. spratu za 25 sekundi

Kula Beograd dobila „krunu“, do vidikovca na 41. spratu za 25 sekundi

Radovi na fasadi najviše zgrade Srbije i regiona, u kojoj se ogledaju reke i panorama Beograda, završeni su postavljanjem specijalno projektovane „zid zavese“ na krovu. Tako je Kula Beograd dobila „krunu“ i zaokružena je njena prepoznatljiva „izvijena“ silueta, koju potpisuje renomirana međunarodna projektantska kompanija Skidmore, Owings & Merrill Global (SOM).

Priča o ovom projektu, kao i pažnja koja je posvećena svakom detalju, ono je što Kulu Beograd čini posebnom u odnosu na druge građevine, a u nastavku navodimo neke od zanimljivosti o tome kako je novi simbol Beograda i Srbije pomerio arhitektonske standarde u ovoj industriji i doneo ekskluzivne sadržaje kakvi do sada nisu viđeni u ovom delu Evrope.

PRVI BRENDIRANI ST. REGIS LUKSUZNI STANOVI U OVOM DELU EVROPE

Nakon 26 najekskluzivnijih destinacija u svetu, Marriott International je prepoznao baš Beograd i Belgrade Waterfront kao idealnu adresu za prve brendirane luksuzne stanove The Residences at The St. Regis u Evropi. Da biraju isključivo vrhunske lokacije govori podatak da u celoj Evropi postoji samo šest St. Regis hotela, a čak ni velike evropske metropole poput Pariza ili Berlina ne mogu da se pohvale ovim brendom. Otvaranje The St. Regis Belgrade and The Residences at The St. Regis Belgrade stoga je veliko priznanje našoj prestonici i Srbiji.

Belgrade Waterfront je prva kompanija koja je na srpsko tržište donela koncept brendiranih luksuznih stanova, a reč je o nekretnini  koja podrazumeva sve prednosti hotelskog brenda čije ime nosi. Vlasnicima stanova na raspolaganju su usluge hotela poput concierge servisa, bazena, spa centra i sportskih sadržaja, kao i čuvenog St. Regis batlera. 

PTICE NA PRVOM MESTU

Fasada Kule Beograd sastavljena je od skoro 14.000 staklenih i drugih panela, a do devetog sprata ugrađeno je specifično birds first staklo sa linijama vidljivim samo pticama, koje im pomažu da se ne „sudaraju“ sa zgradom. Još jedna specifičnost fasadnih stakala je da su spektralno selektivna, odnosno da maksimalno propuštaju svetlost, a smanjuju gubitak energije. Četiri krana na izvlačenje, težine preko 30 tona, ubrzaće ciklus čišćenja fasade na oko 55 radnih dana.

MISTERIJA 13. SPRATA

U Kuli Beograd, prvih 11 spratova predviđeno je za hotel The St. Regis Belgrade, najluksuzniji brend iz portfolija čuvenog hotelskog i rezidencijalnog lanca Marriott International, dok će se od 14. do 39. sprata prostirati prvi St. Regis brendirani luksuzni stanovi u ovom delu Evrope. Verovatno ste se zapitali čemu onda služi 13. sprat, ukoliko na njemu niko ne može odsesti? Ovajsprat je predviđen za tehničke prostorije. Umesto uobičajenog 13. sprata, na 12. spratu predviđen je dupli nivo, a ovaj broj se ne nalazi na kontrolnoj tabli nijednog od 15 liftova, koliko ih ima u zgradi. Prema istraživanju najvećeg proizvođača liftova u Njujorku, 13. sprat je u skoro 90% hotela izostavljen sa kontrolne table u liftu.

ZAKRIVLJENA STAKLA I OSAM KILOMETARA LED SVETILJKI

Da li ste znali da je kompletan fasadni sistem specijalno projektovan i proizveden za ovu zgradu, imajući u vidu da je Kula Beograd jedna od malobrojnih zgrada u Evropi koja kroz samo 10 spratova postiže rotaciju od 90 stepeni, te zbog specifične i kompleksne geometrije zgrade nije bilo moguće primeniti neki od gotovih tipskih sistema? Ovo je posebno izraženo u delu gde se Kula „izvija“, pa su fasadna stakla tu zakrivljena. Zarotirana silueta simbolično predstavlja obližnje ušće Save u Dunav, a građevini daje utisak fluidnosti. 

Kula Beograd je specifična i po savremenoj tehnologiji koja je instalirana na fasadi. Zahvaljujući medija fasadi, početkom godine su na Kuli Beograd posebno osmišljenim sadržajima obeleženi značajni datumi i događaji, a na ovaj način obeležavaće se i u budućnosti. Dužina LED svetiljki koje čine medija fasadu iznosi više od 8 kilometara, a sijalice su energetski efikasne i izuzetno dugotrajne.

NOVA GRADSKA ATRAKCIJA

Osim stanara i gostiju hotela, u Kuli Beograd moći će da uživaju i svi građani i turisti. Za samo 25 sekundi moći ćete da stignete do restorana i vidikovca na 41. spratu, odakle se pruža nezaboravan pogled od 360 stepeni na celu prestonicu, reke i znamenitosti poput Beogradske tvrđave, Hrama Svetog Save ili Avalskog tornja. I to nije sve! Moderno dizajniran plato – Kula Plaza – u podnožju Kule Beograd biće novo mesto gradskih dešavanja i najznačajnijih kulturnih i umetničkih događaja. Trećina platoa biće u zelenilu, koje će tokom dana praviti savršeno mesto za odmor zaštićeno od sunca, a tokom noći će biti posebno osvetljeno, kreirajući specifičnu atmosferu.

Kontakt
Povratak na vrh