Mondo Arc o Belgrade Waterfrontu: Kvalitet kakav do sada nije viđen u regionu

Mondo Arc o Belgrade Waterfrontu: Kvalitet kakav do sada nije viđen u regionu

Prestižni međunarodni arhitektonski časopis Mondo Arc ocenio je da je Belgrade Waterfront predstavio kvalitet kakav do sada nije viđen u regionu. Stručnjaci ocenjuju da je zahvaljujući inovativnom i održivom dizajnu ovaj projekat postao lider i uzor za obnovu urbanih područja.

Časopis poseban akcenat stavlja na osvetljenje: „Spoljašnje osvetljenje odražava progresivnu prirodu projekta koji se fokusira na ljude… U srži (plana za osvetljenje) je namera dizajnera da stvori javni prostor i ulice koje su bezbedne za pešake, bicikliste i motoriste, kao i deo grada koji je intiman i romantičan, kako bi podstakli Beograđane da ga koriste i danju i noću“.

Ističe se da se prilikom plana osvetljavanja vodilo računa o održivosti i energetskoj efikasnosti, kroz upotrebu LED izvora svetlosti. „Izuzetna pažnja posvećena je izboru sijalica i svetlosnih efekata da bi se svetlosno zagađenje smanjilo na minimum. Visina uličnih svetiljki i bočno osvetljenje su se pažljivo razmatrali, kako bi se svetlost distribuirala i usmerila samo tamo gde je neophodno.“

Govoreći o Sava Promenadi, u tekstu se naglašava da je svetlosna šema osmišljena tako da stvori prijatan i udoban javni prostor. Ovo je postignuto tako što se nisu osvetljavale sve oblasti na isti način, već su se neki svetleći elementi spuštali na niži nivo, omogućavajući stvaranje kontrastnih površina, kao i integrisanjem rasvete u urbani mobilijar i pejzažne elemente, tamo gde je to bilo primereno.

Sava Promenadu su projektovali arhitekti RTKL-a, pejzažni arhitekti kompanije SWA, zajedno sa stručnjacima kompanije Buro Happold.

 

Kontakt
Povratak na vrh