Svečano otvoren Savski trg – najveći trg u Srbiji

Svečano otvoren Savski trg – najveći trg u Srbiji

Rekonstruisani Savski trg, najveći trg u Srbiji i novi javni prostor u okviru Belgrade Waterfront-a svečano je otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika kompanije Eagle Hills Mohameda Alabara.

Centralni deo Savskog trga zauzima impozantni spomenik autora Aleksandra Rukavišnjikova posvećen osnivaču srpske države Stefanu Nemanji. Spomenik je visok 23 metra i težak više od 60 tona, dok se u postamentu nalazi otvoreni muzej.

Pažljivom rekonstrukcijom očuvani su svi istorijski slojevi koji ovom delu grada daju autentičnost, a trg je dobio potpuno nov izgled i pešačku zonu od 20.000 kvadratnih metara. Trg krasi i 300 stabala, pa je uz Savski park i drvorede duž ulica u Belgrade Waterfont-u, plato ispred zgrade nekadašnje Železničke stanice postao nova zelena zona u ovom delu prestonice.

Idejno rešenje za jedan od najlepših delova u okviru projekta Belgrade Waterfront pružio je španski arhitektonski tim „Fenwick Iribarren Architects“, koji je pobedio na međunarodnom konkursu. Pobedničkim rešenjem za revitalizaciju ovog dela grada, plato ispred stare železničke stanice transformisan je u prostran, moderno dizajniran i ozelenjen javni prostor, prilagođen pešacima i biciklistima. Posebna pažnja posvećena je tome da se očuva istorijski značaj ovog dela Beograda, te je Savski trg danas jedinstvena kombinacija starog duha prestonice i najmodernijih arhitektonskih rešenja.

Njegovom rekonstrukcijom, izgradnjom najsavremenijih stambenih kompleksa i osvežavanjem fasada starih zdanja u Savskoj ulici, ovaj deo Belgrade Waterfront-a postaće savremen, uređen i atraktivan komšiluk, a Savski trg omiljeno mesto susreta.

Kontakt
Povratak na vrh