Dani evropske baštine – Obiđite zdanja Beogradske zadruge

Dani evropske baštine – Obiđite zdanja Beogradske zadruge

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“, čija je ovogodišnja tematika „Kulturno nasleđe za sve“, biće organizovan obilazak zdanja nekadašnje Beogradske zadruge u Karađorđevoj ulici, u kojoj se danas nalazi sedište kompanije Belgrade Waterfront. Ova zgrada jedna je od najlepših u Beogradu i predstavlja simbol razvoja – mesto gde se sreću slavna prošlost i budućnost prestonice.

Zdanje sagrađeno 1907. godine, tokom svoje duge istorije bilo je sedište različitih institucija – od „Beogradske zadruge za međusobno pomaganje i štednju”, preko „Geozavoda“, pa do današnjeg sedišta kompanije Belgrade Waterfront. Arhitekte su Andra Stevanović i Nikola Nestorović, dok je izgradnju finansirao veliki zadužbinar Luka Ćelović Trebinjac, koji je već tada znao da će Savamala postati najatraktivnija gradska lokacija.

Organizovani obilasci zdanja u Karađorđevoj 48 organizovaće se svakog utorka tokom trajanja manifestacije „Dani evropske baštine“ (21. i 28. septembar, 5. i 12. oktobar) sa početkom u 11 sati. Posetioci će tokom obilaska sa vodičem čuti informacije o istoriji jedne od najlepših zgrada u Beogradu, ali i o uzbudljivom razvoju Savamale.

Prijave se šalju na [email protected], broj posetilaca je ograničen, a obilasci se organizuju uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Datum događaja

21. septembar 2021. 11:00:00 - 12. oktobar 2021.

Lokacija

Belgrade Waterfront, Belgrade Waterfront, Karađorđeva 48, Belgrade, Serbia.

Kontakt
Povratak na vrh