Beograd na vodi kroz četiri godišnja doba

Beograd na vodi kroz četiri godišnja doba

Tokom ovih prijatnih dana uživamo u idiličnim šetnjama pored Save, a kao da smo juče na travnjaku ispred Galerije gledali filmove pod vedrim nebom. Čim prođe praznična sezona, svi jedva čekamo da „cvetna“ projekcija na Kuli Beograd, najvišoj zgradi u Srbiji i regionu, označi početak proleća, toplije dane i događaje na otvorenom na Sava Promenadi.

Smena godišnjih doba u Beogradu na vodi je priča za sebe koja se mora doživeti „iz prve ruke“. Osim što se u njemu u zavisnosti od vremenskih prilika smenjuju različite manifestacije – od „Zimske bajke“ do letnjih koncerata pod vedrim nebom – sezonski se menjaju i sadnice u žardinjerama tako da cveće u najmodernijem naselju u Srbiji cveta čak i zimi.  

U ovoj kratkoj retrospektivi 2023. godine, pogledajte kako je izgledao kalendar dešavanja – i cvetanja – na desnoj obali Save koja iznova potvrđuje status novog centra ne samo gradskih dešavanja, već i okupljanja svih generacija.

Sezona zimske kraljice

Zimzeleni žbunovi zimske kraljice cvetaju sitnim ružičastim cvetićima od decembra do aprila. Kada ih ugledate u žardinjerama, znajte da je došlo najromantičnije doba godine, jer tada u Savski park stiže veličanstvena Zimska bajka, a u Galeriju Božićni festival.

U 2023. smo ušli uz hitove muzičkih zvezda i spektakularni vatromet sa Kule Beograd kakav do sada nije viđen na ovim prostorima. Usledio je doček Srpske nove godine i novi svetlosni šou na nebu iznad Save, propraćen zvucima trube čuvenog Dejana Petrovića koji sa svojim Big bendom, Sarom Jo i Frajlama nastupao za doček 2024. godine na platou pored Starog savskog mosta. Paljenjem lampiona, postavljanjem svetlosnih instalacija i ceremonijalnim ispijanjem čaja krajem januara i početkom februara smo po peti put u Srbiji obeležili Kinesku novu godinu. Početak FEST-a u Galeriji je propraćen projekcijom na Kuli Beograd, novom simbolu srpske prestonice, a posetioci najvećeg šoping centra u regionu mogli su da prate program festivala u najsavremenijoj IMAX tehnologiji kojom raspolaže jedino bioskop Cineplexx Galerija. 

Sezona viola, azaleja i lala

Proleće smo „pozdravili“ cvetnom animacijom i igrom leptira na Kuli Beograd. U žardinjere su posađene prolećne cvetnice, a sa sezonom buđenja u Beograd na vodi je stigao i najpoznatiji dečak čarobnjak. Obožavaoci serijala o Hariju Poteru imali su priliku da u očaravajućoj tematskoj postavci u Galeriji krenu na magično proputovanje kroz Hogvorts, pokažu talenat na časovima valcera ili učestvuju na Maskenbalu čarobnjaka. Sredinom maja u Galeriji je održana glamurozna modna revija najboljih srpskih dizajnera, a krajem meseca je izložen i čuveni šampionski trofej NBA lige.

Dok su ljubitelji košarke koristili priliku da se fotografišu pored legendarnog trofeja, vlasnici kuca i maca su ponosno šetali svoje krznene prijatelje na Pet Happening-u – najvećoj revijalnoj izložbi omiljenih kućnih ljubimaca, na kojoj pedigre nije bio važan. Kao najslasnija najava leta, u Galeriji je prvog junskog vikenda održan sada već tradicionalni Festival sladoleda. Domaće sladoledžije spremile su za tu priliku bogate ukuse najkvalitetnijih čokolada, vanile, pistaća i voćnih aroma, kao i sasvim nesvakidašnje kombinacije ukusa kojima je bilo teško odoleti.

Sezona begonija i hortenzija

Tokom toplih letnjih vikenda, Weekend Bazzar festival okupljao je na platou iza Geozavoda male domaće brendove, stvaraoce unikatnih proizvoda najrazličitijih vrsta, kao i muzičare, umetnike i animatore. Vrhunske umetničke manifestacije pod vedrim nebom poput Belgrade River Festa i Opere na vodi dale su sasvim novu dimenziju letu u srpskoj prestonici i potvrdile status Beograda na vodi kao destinacije svetske klase.

Na prestižnom muzičkom festivalu na obali reke, dve dame su svojim glasovima probudile najdublje emocije publike: najveća operska diva današnjice Ana Netrebko i jedna od najvećih svetskih zvezda world muzike Jasmin Levi. Peto izdanje Opere na vodi dovelo je na plato Geozavoda Pučinijeve „Boeme“ i primadonu Aidu Garifulinu, po mnogima najlepši lirski glas današnje operske scene.

Ljubitelji sedme umetnosti su tokom čitavog leta uživali u Open Air Cinema, bioskopu pod vedrim nebom na travnjaku pored Galerije. Kraj leta, kada se mirisne begonije i hortenzije spremaju da ustupe mesto jesenjim violama, obeležila je Nedelja restorana, tokom koje su, uz vrhunske specijalitete sa menija brojnih restorana domaće i internacionalne kuhinje, sumirane letnje avanture na desnoj obali Save.

Sezona jesenjih viola

Početak jeseni doneo je na Sava Promenadu najlepše ukuse bobičastog voća. Posetioci su na drugom Belgrade Berry Festivalu uživali u degustaciji domaćih proizvoda od jagode, maline, kupine i borovnice uz prateći zabavni program. Ljubitelji četvorotočkaša pamtiće oktobar po Galeriji automobila Srbije, jer su imali priliku da u Galeriji ne samo izbliza vide modele vrhunskih brendova, već i da ih isprobaju u test vožnji.

U novembru je Beograd na vodi posetila slavna italijanska modna dizajnerka Elizabeta Franki, čiji se modeli mogu kupiti i kod nas zahvaljujući ekskluzivnoj prodavnici u Galeriji. U znak dobrodošlice slavnoj kreatorki emitovana je specijalna projekcija na Kuli Beograd. Poslednji petak u novembru okupio je u Galeriji ljubitelje dobrog šopinga, jer zna se da su tu popusti za Crni petak najbolji, a ponuda najveća.

U iščekivanju proleća i ponovnog cvetanja lala i viola, siđite do Save, jer ne želite da propustite spektakularne zalaske sunca, najbolji provod i najlepše šetnje uz reku u najatraktivnijem naselju u gradu.

Kontakt
Povratak na vrh