Zašto je kupovina stana životna odluka koju ne treba odlagati?

Zašto je kupovina stana životna odluka koju ne treba odlagati?

U proteklih godinu dana porastao je broj stanova kupljenih iz sopstvenih sredstava, što nam govori da se ulaganje u nekretnine i dalje posmatra kao dobar način čuvanja novca i njegove vrednosti. Rentiranje trenutno donosi prihod koji je mnogo veći od kamate na štednju, a ako za primer uzmemo stan u Beogradu na vodi, prosečnu rentu i cene kvadrata, dolazimo do toga da je to investicija koja sama sebe isplati za samo 13 godina. Milovan Savić, menadžer prodaje kompanije Belgrade Waterfront, govori o trenutnom stanju na tržištu nekretnina u Srbiji i zašto je kupovina stana na ovoj prestižnoj lokaciji odluka koju ne treba odlagati.

Iz kvartalnih izveštaja Republičkog geodetskog zavoda vidimo da Beograd na vodi i dalje drži primat kad je reč o interesovanju kupaca. Šta su, po Vašem mišljenju, osnovni razlozi tog trenda?

Izgradnjom najmodernijeg naselja u Srbiji na desnoj obali Save, Belgrade Waterfront je na tržište nekretnina doneo ne samo stanove vrhunskog kvaliteta, već i jedinstveni koncept modernog stanovanja koji nije dostupan ni na jednom drugom mestu u ostatku zemlje i regionu. Osmišljen kao „grad unutar grada“, stanarima nudi mogućnost da većinu svakodnevnih obaveza završe za svega nekoliko minuta hoda. U neposrednoj blizini ulaza u njihove zgrade nalaze se prostrane zelene površine, uređeni parkovi, Sava Promenada, omiljeno beogradsko šetalište, zatim Galerija kao najveći tržni centar u regionu, ali i Kula Beograd, novi simbol srpske prestonice. U njoj će, osim vidikovca sa spektakularnim pogledom na 41. spratu i ekskluzivnog restorana na 42. spratu, biti smešteni i renomirani njujorški hotelski lanac St. Regis, sa svojim prvim brendiranim rezidencijama u jugoistočnoj Evropi – The Residences at The St. Regis Belgrade. Ovakav koncept života je sjajno okruženje za svakodnevnicu, ali i za investiranje, o čemu govori podatak da smo u julu obeležili prodaju jubilarnog 6.000 stana.

Stanar gleda kroz prozor svog stana u Kuli Beograd.

Koliko je Beograd na vodi kupcima zanimljiv kao investicija?

Ulaganje u nekretnine je, na neki način, deo naše kulture. Ljudi su oduvek kupovali stanove jer su ih smatrali sigurnom investicijom koja protokom vremena donosi određeni prihod. Drugim rečima, to je uloženi novac koji se vidi. U slučaju Beograda na vodi, vrednost stana se vremenom uvećava zbog dodatnih sadržaja koji svuda u svetu podižu cene nekretnina. Navešću samo neke od njih: ekskluzivna lokacija kraj reke, koja je postala novi centar grada, dostupnost uređenih zelenih površina, blizina vrtića i osnovne škole, odlična saobraćajna povezanost unutar naselja i sa ostatkom grada, uključujući i stanice budućeg metroa kod Ložionice i u zaleđu Savskog trga, iza budućeg Istorijskog muzeja Srbije. Podaci pokazuju da je vrednost nekretnina rasla kako se razvijao i širio sam projekat, pa su, recimo, kupci prvih stanova u zgradama BW Vista i BW Parkview plaćali kvadrat između 2.200 i 2.600 evra, a danas je cena tih stanova na tržištu između 3.700 i 4.100 evra po kvadratu.

Ložionica, novi kreativni centar u Beogradu na vodi.

Šta je uticalo na porast interesovanja kupaca za novogradnju?

Cene u novogradnji su neznatno više od starih stanova i to je jedan od razloga zašto se tržišna tražnja više okrenula novogradnji. Osim toga, novogradnja vrlo često bolje odgovara na potrebe modernog kupca, jer poseduje garažu, recepciju, zasebno dvorište i slično. Treba uzeti u obzir i poskupljenje materijala, kao i poteškoće oko pronalaženja adekvatnih majstora, ukoliko pričamo o staroj gradnji i stanovima koje treba renovirati. Kada se sve stavi na papir i podvuče crta, novogradnja se svakako više isplati, posebno ukoliko se stanovi kupuju još u izgradnji. Primera radi, nekretnina u Beogradu na vodi donosi profit vlasnicima i pre nego što uzmu ključeve od stana, jer vrednost kvadrata raste od pet do sedam odsto na godišnjem nivou, paralelno sa razvojem projekta. To znači da im se mogućnost zarade od oko 20 odsto pruža već u toku perioda gradnje.

Svi smo svedoci da je došlo do velikog rasta tražnje u izdavanju, a samim tim i cena stanova u ovom segmentu. Kako se kreću cene izdavanja u Beogradu na vodi?

Najam stanova se kod nas u ovom trenutku kreće oko 22 evra po kvadratu. Na tržištu su cene izdavanja raznovrsne, ali se u Beogradu renta za stanove koji se nalaze u zgradama sličnog nivoa i sa sličnim sadržajima kreće od 12 do 18 evra po kvadratu. To je i do 10 evra po kvadratu više. Dakle, prosta računica pokazuje da je stan u ovom naselju investicija koja sama sebe isplati za svega 13 godina. To je realna korist koju naši kupci ostvaruju, da ne spominjemo visok standard stanovanja i povlastice koje dolaze sa životom na ovakvo prestižnoj lokaciji gde je sve na par minuta peške.

Šta biste savetovali kupcima koji se kolebaju da li je sada pravo vreme za kupovinu nekretnine?

Moj savet je da treba ulagati u nekretnine i da ne treba čekati „bolja vremena“. Ne možemo da utičemo na ekonomske tokove, ali ono što možemo jeste da dobro sagledamo sopstvenu finansijsku situaciju i da se dobro informišemo kako bismo doneli najbolju odluku za sigurnu budućnost. Čvrsto verujem da je Beograd na vodi najbolja odluka za kupce, bez obzira na to da li im je cilj rentiranje ili stanovanje. Sa stanom kupuju i životni stil bez premca, u naselju koje postaje epicentar društvenog života srpske prestonice. A to će uvek biti na ceni.

Kontakt
Povratak na vrh