Ne, Beograd na vodi nisu samo zgrade i stanovi

Ne, Beograd na vodi nisu samo zgrade i stanovi

„I, kako ti se čini Beograd na vodi? Lepo je, zar ne?“, upitala je vidno ushićena gospođa svoju ćerku kada su iz podzemne garaže kročile u prizemlje Galerije.

„Galerija je zaista lepa, to se vidi odmah! Jedva čekam da krenemo u šoping jer znam šta sve ovde ima. Sve je novo, čisto i stiže se svuda lako, ali koliko sam mogla da vidim dok smo dolazile ka Galeriji, Beograd na vodi su samo zgrade i stanovi i ništa više“, odgovorila je ćerka.

Prelepo setaliste puno zelenina sa ljudima koji se setaju

„Pa ne bih baš rekla. Čula sam da ima dosta parkova i da je tamo pored Save lepo šetalište sa onim novim pešačkim mostićem kod Kule Beograd koji lebdi iznad reke… Hajde, prošetaćemo posle da vidimo kako sve to izgleda uživo“, nadovezala se gospođa na komentar ćerke koja se verovatno prvi put zatekla na uređenoj desnoj obali Save.

Ovaj nedavni razgovor između dve dame u Galeriji poslužio je kao povod za razobličavanje još jednog mita:

Ne, Beograd na vodi nisu samo zgrade i stanovi.

Osim što predstavlja najmodernije i najuređenije naselje u Srbiji sa brojnim sadržajima koji stanarima umnogome olakašavaju svakodnevicu, Beograd na vodi je, kao značajna turistička atrakcija, postao neizostavni deo liste „šta posetiti u Beogradu“, a zahvaljujući raskošnoj ponudi i brojnim kulturno-umetničkim dešavanjima na obali Save stekao je status destinacije svetske klase.

Ukratko, evo zbog čega je Beograd na vodi mnogo više od zgrada i stanova u njima:

NOVI CENTAR GRADSKIH DEŠAVANJA

Beograd na vodi je tokom sva četiri godišnja doba mesto na kome se održavaju najznačajnije zabavne, umetničke, muzičke i kulturne manifestacije u gradu.

Belgrade River Fest proslava u Beogradu na vodi

Belgrade River Fest je za kratko vreme postao najprestižniji muzički festival u zemlji na kojem posetioci imaju retku privilegiju da na otvorenom prostoru pored reke vide i čuju svetske superzvezde kao što su Andrea Bočeli, Mariza, Ana Netrebko, Jusif Ejvazov, Jasmin Levi, dok će ove godine nastupiti legendarni Nik Kejv i omiljeni Grk među Srbima Antonis Remos.

Open Air Cinema tokom svakog leta na mekanoj travi pored Galerije, na Sava Promenadi, okuplja ljubitelje kinematografije koji uživaju u besplatnim projekcijama kultnih filmskih hitova za sve generacije. Letnji

Zene kampuju u zelenom parku Beograda na vodi

Sava Promenada je adresa i za mnoge druge manifestacije kao što su Belgrade Berry Festival, Weekend Bazzar Fest ili Nedelja restorana, dok o spektakularnim proslavama Nove godine i novogodišnjem vatrometu sa Kule Beograd svakog 31. decembra bruji čitav svet. Tokom zime se u Savskom parku svake godine održava Zimska bajka, najlepši praznični festival u Srbiji, koji okuplja sada već na milione posetilaca.

Kada se projekat Beograda na vodi razvije u punom obimu, postaće ne samo centar kreativne industrije u Srbiji i regionu, već će sadržati i vrtiće, osnovne škole, muzeje, pozorišne scene, pijacu, nove parkove i brojne druge kulturno-obrazovne sadržaje. Naročito će biti atraktivan vidikovac na 41. spratu Kule Beograd, najviše zgrade u Srbiji i regionu, odakle će biti moguće kroz durbine i kaleidoskope razgledati panoramu grada.

UMETNIČKA GALERIJA NA OTVORENOM

Umetnost Beograda na vodi

Ukoliko ste ljubitelji umetnosti, oduševiće vas činjenica da su gotovo sve značajne javne površine u Beogradu na vodi ukrašene jedinstvenim umetničkim delima. Savski park tako odnedavno krase „Vrapci“ i „Srce svetla“, „Ris“ i „Siluete“ čekaju posetioce na Sava Promenadi, dok u Galeriji možete naći „Srce Beograda“, „Lipe“, „Talase“, „Leptire“, a uskoro će biti postavljeni i „Cvetovi ramonde“. Drugim rečima, Beograd na vodi pruža podršku domaćim umetnicima i pretvara desnu obalu Save u istinsku umetničku galeriju na otvorenom dostupnu svima.

RASKOŠNO ZELENILO

Više od 40 odsto ukupne površine Beograda na vodi se nalazi pod zelenilom, a do sada je ukupno zasađeno više od 2.000 stabala. Taj broj se konstantno uvećava, jer se u okviru ovog višestruko nagrađivanog projekta svakog meseca zasadi u proseku 10 do 20 novih stabala.

Deca se igraju u decijem parku u Beogradu na vodi

Savski park je ne samo jedan od najlepših parkova u Beogradu, već i prava mala zelena oaza u centru grada koja se prostire na površini od čak četiri fudbalska terena. Osim igrališta za decu sa spravama koje razvijaju njihove motoričke sposobnosti, Savski park poseduje multifunkcionalne terene za timske sportove, 700 metara dugačku stazu za džoging i više od 140 stabala raznog drveća, u skladu sa lokalnom tradicijom.

Drvoredi prave prijatnu hladovinu i na Savskom trgu, najvećem i najzelenijem trgu u Srbiji, na Sava Promenadi, omiljenom beogradskom šetalištu, dok su sadnice javora, graba i drugih vrsta drveća posađene duž svih ulica u naselju. Tu je i raznobojno cveće u žardinjerama širom naselja koje se menja četiri puta godišnje, tako da je ono uvek osveženo prelepim bojama, bez obzira na godišnje doba.

Sve ostale sadržaje i lepote Beograda na vodi ostavljamo vama da ih istražite. Posetite najmodernije naselje u Srbiji i uživajte u očaravajućem pogledu na beogradsko rečno plavetnilo i doživite lepotu srpske prestonice na najlepši način.

Kontakt
Povratak na vrh