Hotel Bristol i Kulu Beograd povezuje jedna od najlepših ulica u gradu

Hotel Bristol i Kulu Beograd povezuje jedna od najlepših ulica u gradu

Pružajući se od kružnog toka kod Karađorđeve i Travničke do Ulice Nikolaja Kravcova i tekući paralelno sa Bulevarom Vudroa Vilsona sa jedne i Savom sa druge strane, Hercegovačka ulica je, ne bez razloga, postala glavna poveznica onog starog, romantičnog duha srpske prestonice s početka 20. veka i novog, savremenog koji je došao zajedno sa izgradnjom Beograda na vodi.

Na samom početku, sa njene desne i leve strane, nalaze se dva bisera moderne srpske arhitekture, od kojih jedan, Beogradska zadruga, već uveliko sija starim sjajem, a drugi, hotel Bristol, uskoro će ponovo otkriti svoje dobro poznato fascinantno, ali pod plaštom nemara dugo vremena skrivano lice. Na kraju Hercegovačke nalazi se veličanstvena, monumentalna Kula Beograd, najviša zgrada u Srbiji i regionu, koja je već postala novi simbol na svim razglednicama našeg glavnog grada.

Idilična gradska bajka

Osim što je obnovio prva dva i izgradio treći arhitektonski dragulj Beograda, Belgrade Waterfront je takođe u potpunosti i rekonstruisao ulicu koja ih povezuje, zahvaljujući čemu je Hercegovačka postala ne samo važna saobraćajna „vena“ Beograda na vodi, već i jedna od najlepših, najzelenijih i najuređenijih ulica u prestonici.

Ulica Hercegovačka

Duž čitave ove, kilometar duge saobraćajnice, zasađena su stabla različitih vrsta drveća, a krase je i široki trotoari i brojne klupe za odmor. Savremeno LED ulično osvetljenje tokom večernjih časova pravi idiličnu gradsku bajku pored Save. Šetajući ulicama Beograda na vodi otkrićete žardinjere u kojima se biljke menjaju četiri puta godišnje, dočaravajući smenu godišnjih doba. Trenutno se u njima šarene ciklame i lale, uveseljavajući ceo kraj svojim jarkim bojama. Leto ne može da prođe bez begonija i hortenzija, jesenje viole stupaju na scenu čim prođu topli dani, a zimska kraljica obeležava najhladnije godišnje doba.

Šta se nalazi u Hercegovačkoj

Kao jedna od centralnih ulica Beograda na vodi, Hercegovačka je adresa velikog broja stambenih zgrada koje su svojim sadržajima, uređenim parkovima i dizajnom podigli nivo stanovanja u našoj prestonici.

Futurino vrtić

U zgradi BW Vista nalazi se Futurino, prvi vrtić u Beogradu na vodi, otvoren još 2019. godine. Vrtić je opremljen najkvalitetnijim, moderno dizajniranim nameštajem, prilagođenim potrebama dece i obogaćen različitim Montesori didaktičkim materijalima. Zahvaljujući prijatnom ambijentu, boravak u vrtiću dobija dimenziju topline porodičnog doma. Roditelji takođe sa decom mogu otići i u obližnju igraonicu Star Kids koja je ujedno i kafić, tako da predstavlja idealno mesto za stvaranje najlepših porodičnih uspomena.

Flower Room cvećara

Stanari Hercegovačke i njeni posetioci mogu sebi da priušte dragocene trenutke opuštanja i ulepšavanja u nekom od brojnih salona lepote, kao što su Studio Extension, Elegance Beauty Spa ili Hairlovers Institute, da obraduju svoje voljene svežim cvećem iz Flower Room cvećare ili da se rekreiraju u teretani MAVIC Fitness & lifestyle. Na samo par koraka od ulice nalazi se Sava Promenada, a to znači da se vrlo brzo stiže do brojnih kafića i restorana duž omiljenog beogradskog šetališta, kao i do biciklističke staze koja se pruža od SRC „25. maj“ do Ade Ciganlije.

„Ulivajući“ se u Ulicu Nikolaja Kravcova, Hercegovačkom se vrlo lako dolazi ne samo do Kule Beograd i svih njenih sadržaja, kao što su prostrani plato, Sava panorama, odnosno polukružni most iznad Save ili vidikovac na 41. spratu, već i do Galerije, najveće šoping, zabavne i gastronomske destinacije u regionu jugoistočne Evrope, u kojoj se nalazi oko 300 prodavnica, najmoderniji Cineplexx bioskop u zemlji sa IMAX tehnologijom, najveći zabavni park u Srbiji i oko 50 ugostiteljskih objekata.

Osim toga, Hercegovačka je u prethodnih nekoliko godina postala epicentar najvećih kulturno-umetničkih dešavanja u gradu. Plato iza Beogradske zadruge se tokom toplih letnjih dana pretvara u veliku koncertnu dvoranu na otvorenom u kojoj se održava renomirani muzički festival Belgrade River Fest. Dosadašnja izdanja obeležili su nastupi velikih svetskih muzičkih zvezda kao što su Andrea Bočeli, Mariza, Jasmin Levi, Ana Netrebko i Jusif Ejvazov. S druge strane, plato ispred Starog savskog mosta postao je mesto najboljeg dočeka Nove godine u gradu, što se potvrđuje iz godine u godinu, svakog 31. decembra.

Uzevši sve to u obzir, ne treba da čudi što je ulica koja nosi naziv po Hercegovini, iz koje su potekli jedan Luka Ćelović ili Momo Kapor, zauvek zaslužni građani Savamale, postala neizostavna destinacija za uživanje za sve one koji žive u Beogradu ili ga posećuju kao turisti.

Kontakt
Povratak na vrh